År 1951 godkände stadsfullmäktige byggandet av ett åttavåningshus invid Järnvägstorget som skulle inrymma lägenheter, kontor och butiker. Byggnadsstyrelsen ansåg dock att det skulle vara olämpligt att bygga så pass högt i den då i övrigt låga trästaden Umeå. Detaljplanen godkändes därför inte förrän 1952 då man förhandlade fram en lösning; ett sexvåningshus med vindsvåning.

Arkitekter var Jan Thurfjell och Carl Grandinson.

Etapp ett, bostadsrättsföreningen Hede, till höger om Rådhusesplanaden sett från centralstationen, färdigställdes under 1954, och kallades initialt Larco-huset innan det 1955 döptes om till Spektrumhuset. 

Brf. Bågen på torgets vänstra sida stod klart under 1961. Brf Bågen är uppdelat i två fastigheter Minnet 16 och Minnet 17 men har alltid verkar som en bostadsrättsförening. Adresserna för Brf. Bågen är Rådhusesplanaden 18 A - 18E. Till sist byggdes Brf. Esplanaden i fastigheten Minnet 19 på adresserna Rådhusesplanaden 16 A och 16 B, längs vänstra delen av esplanaden.

Bågenhusen ägs och förvaltas av tre bostadsrättsföreningar – Brf Bågen, Brf Hede och Brf Esplanaden.

 

Området är en dröm för storstadsälskaren, ett stenkast från Rådhustorget och med nära avstånd till allt Umeå har att erbjuda. Rakt över gatan finner vi flera restauranger och i längst ner i huset med ingång från Rådhusesplanaden finns en matbutik och en postutlämning. Flertalet grönskande parker runt om oss som rådhusparken och broparken, som båda ligger bredvid Umeälven. Vi når snabbt centralstationen och busstorget, perfekt för pendlaren. Vasaplan ligger endast två minuter bort och erbjuder goda förbindelser med lokalbussar.

Målsättningen för vår bostadsrättsförening är givetvis att alla skall trivas och känna trygghet och gemenskap i boendet.


 

Brf. Bågen ligger mitt i centrala Umeå och har adresserna Rådhusesplanaden 18 A-18 E. Bågen-husen är en klassisk Umeå-vy som möter tåg- och bussresenären direkt denne anländer till stan. Brf. Bågen omfattar 96 lägenheter med bostadsrätt och 16 bostadsrättslokaler samt en hyresrätt.

Till föreningen hör 58 garageplatser i parkeringsgarage under fastigheten samt nio utomhusparkeringar på innergården. Innergården förvaltas via en samfällighetsförening tillsammans med grannföreningarna Brf. Minnet och Brf. Esplanad.

Läs mer om vad det innebär att bo i bostadsrätt